Càritas Espanyola llança moda re-, un projecte de reciclat tèxtil amb criteris ètics per inserir persones

Càritas Espanyola llança moda re-, un projecte de reciclat tèxtil amb criteris ètics per inserir persones

Aquesta iniciativa d’economia solidària és ja una realitat sostinguda per 750 llocs de feina d’inserció i 1.000 voluntaris

Disposa a tota Espanya de 80 punts de venda, 3.800 punts de recollida de roba emprada i 3 plantes de gestió integral.

El projecte gestiona 30.000 tones de roba emprada a l’any i suposa l’estalvi de 56 milions de metres cúbics d’aigua i 680 tones de CO2 emesos a l’atmosfera.

Càritas Espanyola llança el projecte moda re-, una ambiciosa iniciativa de reutilització i reciclat de roba de segona mà en l’àmbit estatal, basada en criteris ètics i en un model d’economia solidària i sostenible, que genera ocupació d’inserció per a persones en situació d’exclusió social acompanyades per Càritas.

Després d’un laboriós procés de coordinació i transformació per aconseguir un marc de treball comú, 29 Càritas Diocesanes de tota Espanya, entre les quals es troba la de Menorca, han sumat sinèrgies per crear un projecte de reciclat de roba de segona mà amb estrictes criteris de sostenibilitat i de valors ètics.

80 botigues i 3.800 punts de recollida

Fruit d’aquest recorregut conjunt és moda re-, el projecte que es presentà dimarts 24 a Madrid, és ja una realitat que funciona a ple rendiment en 80 punts de donació i venda social de roba usada en tota Espanya, 3.800 punts de recollida, 23 plantes de transferència i altres 3 de gestió integral amb tecnologia d’última generació.

En coherència amb el model d’economia solidària que impulsa Càritas en tots els seus projectes d’inserció laboral, moda re– neix sota el lema inspirador “reciclem roba, inserim persones”.

750 llocs de feina d’inserció i 1.000 voluntaris

Seguint una estructura d’economia circular, aquest projecte de reciclat tèxtil funciona per posar a les persones al centre de tota la seva activitat gràcies a una activitat empresarial basada en el consum sostenible i en la generació d’ocupació normalitzada per a aquelles persones en situació d’exclusió social que participen en els programes d’acolliment i acompanyament de Càritas.

Les xifres del projecte reflecteixen aquests objectius: el funcionament de moda re- es basa en 750 llocs de feina d’inserció i el suport de 1.000 voluntaris en tota Espanya. Al costat d’això, el compromís amb la sostenibilitat del planeta és una altra de les seves fortaleses, si es té en compte que l’activitat d’aquest projecte tèxtil permet estalviar 56 milions de metres cúbics d’aigua i evita l’emissió a l’atmosfera d’unes 680.000 tones de CO2.

Re-utilitzar per a re-construir

L’elecció del nom de la marca per a aquesta iniciativa social no és accidental. Com assenyala Rubén Requena, coordinador del projecte, “en dir moda re- volem posar en valor la importància de re-collir, re-utilitzar o re-ciclar per a re-construir, re-iniciar, re-emprar o re-viure les biografies de totes les persones en situació social precària a les quals acompanyem”.

L’aposta de Càritas per transformar la gestió de la roba usada que en algunes diocesanes tradicionalment s’ha anat fent únicament a través dels robers, suposa canviar el concepte d’aquesta activitat. “Donar nova vida a la roba i a les persones que ho necessiten –afegeix Rubèn— a través d’aquest projecte significa entendre que val més del que costa, perquè no és el mateix fer negoci amb la roba usada que fer justícia social”.

Aposta per l’ocupació social

Les diferències, com assegura Natalia Peiro, secretària general de Càritas, “són evidents, ja que moda re- permet general ocupació social al territori, impulsar la participació social en una activitat transformadora, millorar les ràtios de reutilització i reciclatge i, a més, estalvia en la gestió municipal de residus”.

A més d’afavorir la inserció laboral dels participants als programes socials de Càritas, el projecte permet dignificar la forma en què reben la roba aquelles persones que necessiten vestit, que podran fer-ho en els diferents punts de venda com uns clients més, però de manera gratuïta.

Innovació tecnològica

Al costat de la sostenibilitat econòmica, moda re- ha establert convenis amb socis privats de l’àmbit de la moda per avançar en la innovació tecnològica a través de projectes de recerca orientats a l’obtenció de noves fibres tèxtils i derivats a partir de la roba usada.

Segons Ana María Girón, de la Fundació El Sembrador de Càritas Albacete, “amb aquest model d’economia solidària –ha assegurat— aconseguim donar una nova vida a la roba i a les persones que ho necessiten, cuidant la màxima dignificació de la relació d’ajuda i garantint, a més, l’autosuficiència econòmica del nostre projecte”.

 

Folleto Moda Re-Cáritas CASTELLANO