Comerç just i consum responsable per Nadal: més necessari que mai

Càritas dóna suport a la campanya de la Coordinadora de Comerç Just amb el lema «Aquest Nadal, queda’t en el barri i compra el just».

La invitació que Càritas llança en la seva Campanya de Nadal a estar “més a prop que mai” s’estén també als nostres hàbits de consum en aquest moment de l’any, on es registra un dels punts àlgids de vendes.

Suport al comerç just i a les botigues de barri

Dins d’aquesta crida que Càritas llança a realitzar “gestos gratuïts que ajudin i millorin la vida d’altres persones fer la vida més plena i feliç per a tots”, es proposa també portar aquesta opció per la senzillesa als nostres hàbits de consum per Nadal, a fi d’evitar aquesta cultura del balafiament inconscient, que beneficia majoritàriament a grans empreses i intermediaris, i puguem optar per alternatives com el comerç just i el denominat “comerç de proximitat” que duen a terme les botigues de barri.

Aquest és, precisament, l’objectiu de la campanya “Aquest Nadal, queda’t en el barri i compra el just” que ha llançat la Coordinadora Estatal de Comerç Just, a la qual pertany Càritas, per a promoure la compra en botigues de barri tant productes de comerç just com productes locals. Amb aquesta iniciativa es tracta d’impulsar el petit comerç, fortament perjudicat per la pandèmia.

Són diverses les Càritas Diocesanes integrades en plataformes autonòmiques, com la FAS (Federació Aragonesa de Solidaritat) o la Coordinadora Valenciana d’ONGD, les que s’han sumat també a ambdues campanyes en aquesta mateixa línia.

En aquesta invitació a donar suport al comerç just participa també en tota Espanya la Xarxa Interdiocesana de Comerç Just de Càritas, integrada per 32 botigues i 114 punts de venda en moltes ciutats i pobles de tot el país, que funcionen, a més, com a espais solidaris i punts de trobada veïnals.

Un model de consum alternatiu

En un any difícil marcat per l’impacte de la pandèmia, que amenaça amb el tancament massiu de petites empreses, el comerç de barri centra les seves esperances en les vendes nadalenques per a salvar l’exercici anual.

La tendència generalitzada, no obstant això, és la de comprar en les grans superfícies o a través de plataformes en línia, que s’ha disparat fins més de 75% en relació amb la venda física, la qual cosa suposa un greu perjudici al petit comerç i a les botigues de comerç just, agreujat durant la pandèmia.

A més, els estímuls per al consum compulsiu són cada vegada més poderosos. Ni tan sols l’impacte del coronavirus ha aconseguit tombar iniciatives com el “Black Friday”, de recent implantació al nostre país, i que suposa el tret de sortida cap a les compres de Nadal, marcades pel balafiament a vegades compulsiu. I tot això a costa del petit comerç.

Davant aquest model de consum, Càritas proposa una fórmula alternativa, basada a fer-ho de manera responsable, adquirint sol el que necessites, informant-se de la procedència dels aliments i altres productes, i de les condicions en les quals treballen les persones productores dins i fora el nostre país. Es tracta de participar d’un comerç que ha garantit la seguretat, el pagament just, l’acompanyament als productors i productores d’altres països desfavorits durant la crisi de la COVID-19, quan els altres cancel·laven les seves comandes, i és donar suport a la supervivència de l’economia i la vida dels nostres veïns, dels nostres propis barris.

Respostes de la nova realitat

La pandèmia va obligar a paralitzar, des de març fins a maig d’enguany, l’activitat de la Xarxa de Comerç Just de Càritas. Després del confinament, el mes de maig i coincidint amb la celebració virtual del Dia Mundial del Comerç Just, va començar la reobertura gradual de les botigues i la seva activitat, encara que amb moltes limitacions a causa de la persistència del virus.

A punt d’acabar un any insòlit ple d’ombres, 20 Càritas Diocesanes de la Xarxa de Comerç Just, s’han reunit per a estudiar la situació generada per la pandèmia, prioritzar necessitats i construir les noves línies de treball i reptes per a 2021. La trobada ha servit, a més, per a compartir les respostes que estan articulant molts projectes de comerç just per a adaptar-se a la nova realitat.

Càritas Sant Sebastià, per exemple, ha aprofitat la crisi per a millorar la seva pàgina web i adaptar-les a les noves necessitats o, com el cas de Càritas Huesca, agilitar la venda en línia i el repartiment a domicili. Càritas Teruel, per part seva, s’ha unit a Mercabarrio, una iniciativa de comerç local de venda en línia de productes de comerç just i servei a domicili, amb resultats molt positius.

També s’han posat en marxa plans de millora o canvi d’ubicació de botigues a zones més comercials, com és el cas de Càritas Santander i “La Troballa d’Algemesí” de Càritas València. En ple Covid-19, Caritas Zamora ha obert la seva botiga de comerç just en el centre històric i està preparant les seves cistelles de Nadal personalitzades.

Una grata sorpresa és la de Càritas Tenerife, que ha venut més productes durant la pandèmia a través de les seves eco-caixes, que combinen els seus productes ecològics i els de comerç just, que el que factura la seva botiga “El Surco” en un any normal.

Càritas Zaragoza, per part seva, ha reactivat la seva botiga “La Artesa” gràcies a l’impuls rebut de la FAS (Federació Aragonesa de Solidaritat). I “Romero”, la botiga de comerç just de Càritas Albacete, que ha rebut un reconeixement de la Junta de Castella-la Manxa, ara està centrada en la seva campanya de cistelles nadalenques per a empreses i particulars, amb la qual tractarà de recuperar-se econòmicament de les pèrdues causades per la pandèmia.

Aquestes són només algunes de les moltes iniciatives que està duent a terme dins de la Xarxa de Càritas.

Sobren els motius aquest Nadal per a optar per un comerç de proximitat i una manera de consumir que garanteixi la sostenibilitat dels petits productors i cooperatives i els empresaris autònoms dels nostres barris, que promogui el respecte dels drets humans i la protecció del medi ambient. Un comerç just que és més necessari que mai.

Cerca aquí la teva botiga de Comerç Just de Càritas més pròxima.