L’11 maig celebrem el Dia Mundial del Comerç Just, t’uneixes?
L’11 maig, com cada segon dissabte d’aquest mes, ens unim a la celebració del Dia Mundial del Comerç Just. Sota el lema Som Comerç Just, i tu?, mig centenar de localitats del nostre país han organitzat actes lúdics i reivindicatius amb els quals les organitzacions de Comerç Just fan una crida a la ciutadania a unir-se a aquest moviment internacional que lluita contra la pobresa i la desigualtat mundials a través d’un altre model comercial basat en principis com garantir unes condicions laborals dignes, igualtat salarial entre homes i dones, no a l’explotació infantil o la protecció del medi ambient.
A MENORCA aquest dissabte diversos empresaris de la restauració se sumen al suport a aquest projecte, que a Menorca impulsa Càritas a través de les seves botigues solidàries Mestral, a Maó en el Mercat des Peix i a Ciutadella, els locals Ses Voltes i Bar Ulisses, utilitzaran diversos productes de comerç just en el seu menú gastronòmic. Aquesta iniciativa es realitza gràcies al suport de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació del Govern Balear.
A més, aquest any el Dia Mundial del Comerç Just té un marcat caràcter reivindicatiu. Amb motiu de les cites electorals, la Coordinadora Estatal de Comerç Just està realitzant una campanya per a sol·licitar al futur Govern i als pròxims representants en el Parlament Europeu, Comunitats Autònomes i municipis, compromisos polítics que abordin aspectes com el canvi climàtic, la responsabilitat de les empreses en tota la cadena de fabricació o l’educació en el consum responsable.
Actualment, segons dades de Nacions Unides, 783 milions de persones viuen en la pobresa, és a dir, amb menys d’1,90 dòlars al dia. Encara que aquesta xifra s’ha reduït en els últims anys, la desigualtat ha augmentat. En aquest mateix període, l’1% de la població més acabalada va rebre el doble d’ingressos que el 50% més pobre. D’altra banda, l’ocupació, si no compta amb unes condicions dignes, no garanteix la superació la pobresa.
De fet, a tot el món, segons la OIT, gairebé un terç de la classe treballadora viu en condicions de pobresa sense poder cobrir les seves necessitats bàsiques.
Una realitat en la qual les dones surten especialment perjudicades, ja que de mitjana a escala mundial elles guanyen un 23% menys que ells. Finalment, és important destacar que el canvi climàtic afecta de manera especial a les comunitats més empobrides.
En els últims anys més de la meitat de la terra emprada per a l’agricultura s’ha vist afectada per la degradació del sòl, una activitat en la qual treballen i de la qual depenen directament 2600 milions de persones.
Davant això, el Comerç Just planteja la necessitat d’un altre model econòmic i comercial que posi a les persones i el medi ambient en el centre enfront dels interessos econòmics. Així, el Comerç Just es basa en principis com garantir unes condicions laborals dignes i segures per als seus productors i productores, el pagament d’un salari adequat, el mateix per a ells i elles davant les mateixes tasques, la no explotació laboral infantil i la producció a través de tècniques i procediments respectuosos amb l’entorn natural. D’aquesta manera afavoreix la consecució dels anomenats Objectius Mundials (Objectius de Desenvolupament Sostenible) adoptats per l’ONU i que haurien de complir-se abans del 2030.
Un moviment internacional
Dins de la xarxa internacional de Comerç Just existeixen més de 2.000 organitzacions productores repartides en 75 països d’Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i el Carib, en les quals treballen més de 2 milions de persones. D’elles, tres de cada quatre organitzacions es dediquen a la producció d’alimentació i de matèries primeres com el cotó. D’altra banda, i segons l’Organització Mundial del Comerç Just, unes 250 entitats es dediquen al tèxtil o l’artesania.
A Espanya, hi ha 150 botigues i punts de venda especialitzats, gestionats per les organitzacions de la Coordinadora Estatal de Comerç Just. A més els productes estan presents en altres establiments al detall, grans superfícies i cadenes d’hostaleria. En 2017 el consum de Comerç Just va ascendir a 43 milions d’euros, la qual cosa suposa un 8% més que l’any anterior. L’alimentació, i en particular el cafè, el sucre i el cacau continuen sent els articles més venuts. Tot i l’augment de les vendes, el nostre país està a la cua en relació als nostres veïns europeus.
La celebració del Dia Mundial del Comerç Just està promoguda al nostre país per la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ) i compta amb finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. Durant la jornada es convidarà la ciutadania a participar en la campanya en xarxes socials #SomosComercioJusto.
Amb la col·laboració:
