Els diferents projectes i serveis de Càritas Menorca responen a una anàlisi de la realitat i les necessitats que es detecten en cada temps. La seva principal labor és acompanyar en els processos personals respectant els temps i ritmes de cada persona, des de l’escolta, l’empatia i un treball en equip que són eina fonamental per a la inclusió i la participació social.
Foment d’ocupació
El projecte de recuperació tèxtil de Mestral té com a objectiu promoure la inclusió soci laboral de persones risc d’exclusió, millorant les seves condicions d’ocupabilitat, adquirint les competències bàsiques per la seva inserció al mercat laboral, a través d’acompanyaments personalitzats del personal tècnic i voluntari de l’entitat.

Tot aquest treball es realitza a través de la gestió de residu tèxtil, el model de reciclatge del projecte Mestral posa a la persona en el centre, però amb la visió del consum sostenible i la generació d’ocupació normalitzada per a les persones en situació d’exclusió.
El reciclatge de roba
Depenent del tipus de tèxtil i l’estat en el qual es troba, la roba s’envia a les botigues solidàries de Càritas a l’illa, els excedents i roba en condicions inapropiades s’envia a altres projectes socials de gestió de residu tèxtil per al seu posterior reciclatge i re-utilització com a fibres i subproductes tèxtils, completant el cicle i arribant al màxim percentatge de reciclatge I reutilització.

Aquesta reutilització ha suposat un estalvi d’emissions de CO2 de 487 TONES, equivalent a l’absorció de CO2 de 69.365 arbres/any o eliminar 238 cotxes de la circulació en un any.

Ecotaxa
Gràcies a l’aportació de l’ecotaxa que concedeix la Coselleria de Medi Ambient, dedicada al foment de l’economia social i circular, al projecte “Reutilització del residu tèxtil produït a Menorca, com a eina d’inserció soci laboral”, millorarà la gestió del taller i el programa en general amb l’adequació i actualització de les instal·lacions, nou mobiliari i utillatge en taller i inversió en el personal d’estructura i de contractació d’inserció.
Amb aquestes millores es pretén augmentar la recuperació i reutilització del residu tèxtil que en l’actualitat ronda les 33 tones de roba i continuar amb la feina d’acompanyament a les persones en situació de vulnerabilitat.