El que compten les treballadores de cooperatives de Comerç Just 8M

per Coordinadora Estatal de Comerç Just

Volem celebrar el 8-M destacant el que compten treballadores de Comerç Just de Nicaragua, l’Índia i el Marroc. En els seus testimoniatges parlen d’apoderament personal, econòmic i social, d’autonomia, d’independència, i d’avanços en la igualtat de gènere en els seus entorns.

Aquests són alguns dels testimoniatges inclosos en l’exposició Empoderades. Dones del Comerç Just, realitzada per la CECJ amb finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament.

Ivania Rivera és la vicegerent de la cooperativa cafetalera Llogaret Global, de Nicaragua, que integra a més de 12000 associades i associats:

Quan vaig acabar els meus estudis de agro negocis vaig tenir l’oportunitat d’entrar en Llogaret Global com a assistent de vendes. Al meu país és molt rar trobar a una dona en la part de gerència, administració, en el procés industrial.

Com a organització, hem invertit molt en aquest canvi. Puc contar moltes històries de dones que eren tímides quan jo les vaig conèixer, que ni tan sols m’atenien en les seves finques, i avui senten alegria i emoció, creixement i desenvolupament a través del treball que s’ha fet amb elles. Cal invertir en igualtat per a canviar la mentalitat en una societat rural profundament masclista.

Amina Ait Taleb és la presidenta d’una de les cooperatives de Comerç Just integrades en el Grup Targanine, que produeixen oli d’argània a Agadir (el Marroc):

El meu somni era treballar en un camp que em permetés contribuir al desenvolupament de la meva regió. Per a nosaltres va ser un repte. Primer treure a les dones de les seves llars perquè treballessin, i després per a assegurar que el projecte, que és 100% de dones, fos un èxit comercial. Avui dia estem capacitades per a treballar lliurement, hem aconseguit trencar el mite que una dona per si sola no té els mitjans per a tirar endavant amb èxit. Gràcies a la cooperativa, les dones tenen un treball que per a elles significa tenir independència econòmica, experiència laboral i autonomia respecte a les seves famílies.

Guddiyya Yadav treballa en l’organització Creative Handicrafts que es dediquen a la confecció de roba i articles de tèxtil de llar, a Bombai (l’Índia)

Soc la primera dona de tota la meva família que treballa, una cosa de la qual estic molt orgullosa. M’ha donat molta confiança, ara soc una bona sastressa i un exemple per a la generació més jove de la meva família.