La fi de la pobresa, el treball decent, el creixement econòmic i la reducció de les desigualtats són alguns dels principals reptes socials als quals ens enfrontem, reptes per als quals les Empreses d’Inserció treballen diàriament per a aconseguir un panorama econòmic i social més favorable promovent la inserció laboral.
Segons les últimes dades disponibles, a Espanya, el 25,3% de la població es troba en situació o risc d’exclusió social (INE, 2019). Una de les principals maneres d’obtenir la integració social és a través de la integració laboral, i aquesta és precisament la missió i fi de les Empreses d’Inserció (d’ara endavant EIs).
Diem Empresa d’Inserció a “aquella societat mercantil o societat cooperativa legalment constituïda que, degudament qualificada pels organismes autonòmics competents en la matèria, que dugui a terme qualsevol activitat econòmica de producció de béns i serveis, l’objecte social dels quals tingui com a fi la integració i formació sociolaboral de persones en situació d’exclusió social com a trànsit a l’ocupació ordinària.”
La diversitat dels processos, de les circumstàncies personals i socials i de les dinàmiques del mercat de treball fan que l’ocupació no sigui igual d’accessible per a totes les persones. Això comporta que moltes d’aquestes es trobin en una situació, momentània o permanent, de desavantatge. L’objectiu principal d’aquestes empreses és, per tant, millorar l’ocupabilitat i assolir la inserció soci-laboral de persones en situació o risc d’exclusió social a través d’un itinerari d’inserció personalitzat, de no més de tres anys de durada. Això sol materialitzar-se tant en formació com en un lloc de treball en la mateixa empresa amb la finalitat que adquireixin l’experiència i les habilitats necessàries que els permetin l’accés a una ocupació en el mercat ordinari en finalitzar l’itinerari.
Les Empreses d’Inserció es diferencien, entre altres coses, pel fet que hi ha llocs de treball no productius especialment dedicats a conciliar els interessos professionals i els socials amb la finalitat de trobar un equilibri entre el desenvolupament laboral i el personal. Es tracta del Personal Tècnic d’Acompanyament. L’acompanyament és la mediació entre situacions i recursos socials, formatius, d’ocupació, sanitaris, d’habitatge i assistència legal entre altres, per a oferir i assegurar, l’assoliment de l’autonomia personal dels treballadors d’inserció, en tres dimensions: personal, sociolaboral i professional, a través de l’adquisició de competències.
Les Empreses d’Inserció són un instrument important per a la posada en pràctica de les polítiques actives d’ocupació, ja que són empreses que, de manera autònoma i viable, executen activitats de mercat en diferents sectors, aconseguint la inclusió soci-laboral de persones en situació de desavantatge.
No en va, l’any 2015, les EIs van ser declarades entitats prestadores de Serveis d’Interès Econòmic General (SIEG) el que suposa, en primer lloc, que l’administració pública pugui exigir a les empreses el compliment dels fins i missió pels quals se’ls reconeix aquesta qualificació. En segon lloc, justifica determinades ajudes i mesures de foment per a l’impuls d’aquestes entitats, en la mesura que se’ls reconeix un sobrecost en el desenvolupament de la seva missió considerada com SIEG. Aquestes ajudes poden consistir en subvencions, possibilitat d’accés a crèdits en condicions favorables, beneficis fiscals o prestació de garanties per part de l’Administració a les entitats, entre altres mesures.
Més informació web FAEDEI
Informe sobre l’estat de les Empreses d’Inserció
