Moda re-, de Càritas, va recollir 41 milions de quilos de roba de segona mà en 2021 i va aconseguir els 1.136 llocs de treball

Aquesta xifra representa més del 40% del total recollit a Espanya, i confirma a Moda re- com l’operador més gran en la recollida i preparació per a la reutilització i el reciclatge de roba usada a Espanya.

Aquesta activitat ha permès augmentar la xifra fins a les 1.136 persones contractades, i en aquest 2021, la seva aposta per la reutilització, s’ha concretat amb l’obertura de 28 noves botigues en tota Espanya.

Moda re-. 17 de març de 2022. A través d’una xarxa de 6.509 contenidors, Moda re-, la Cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre impulsada per Càritas, va recollir 40.853.255 quilos de tèxtil emprat en el 2021, una xifra que representa més del 40% del total recollit a Espanya i que ha permès recuperar els nivells de recollida previs a l’inici de la pandèmia. Aquestes dades converteixen a Moda re- no sols en l’operador més gran d’Espanya, sinó en un dels principals de tot el sud d’Europa.

Es preveu que tant l’aplicació d’una nova normativa relativa a residus, com l’augment de la conscienciació ciutadana farà créixer les xifres de recollida, per la qual cosa Moda re-, continuant amb el seu objectiu de donar el millor tractament a la roba usada per a la seva reutilització i reciclatge s’està adaptant a les noves necessitats amb una ampliació de la seva flota de recollides, introduint la sensorització en totes les fases del procés i liderant al costat dels més importants fabricants espanyols el procés de reciclatge de la roba que no pot ser reutilitzada a noves fibres.

La consolidació del projecte ha permès al llarg de l’any 2021 obrir 28 noves botigues Moda re- i 9 nous corners en els hipermercats Alcampo, tancant l’any amb un total de 160 punts de venda socials i solidaris —118 espais Moda re- i 42 “espais amb Cor”—. Avui les botigues Moda re- tenen presència en 79 ciutats i en la gairebé totalitat de comunitats autònomes.

Al llarg de l’any 2021, milers de persones sense recursos han adquirit a les botigues Moda re- d’una manera totalment normalitzada i sense cap cost per la seva part 209.000 peces, a les quals s’haurien d’afegir els centenars de milers de peces donades a través de la xarxa de robers de Càritas.

El nostre impacte sociolaboral

La prioritat de Moda re- és situar a la persona en el centre de la seva activitat a través de la generació del major nombre possible de llocs de treball d’inserció i d’un lliurament social dignificat.

Així, les xifres del projecte revelen que durant el 2021, es va aconseguir la xifra de 1.136 llocs de treball, dels quals 603 estaven ocupats per dones i el 48% del total de llocs estava reservat a persones en situació o risc d’exclusió social.

Aquests itineraris sociolaborals permeten a la persona adquirir els coneixements i experiència necessaris per a poder fer el salt al món laboral normalitzat després d’acabar el seu període d’inserció en Moda re- —més del 60% accedeixen posteriorment a una ocupació—. Pel que fa a aquest aspecte i per a assegurar l’èxit dels seus participants, Moda re- va invertir l’any passat més de 50.000 hores en formació i acompanyament individualitzat per a aquest col·lectiu.

El destí del recollit

Moda re- està profundament compromesa amb la transformació sostenible i ecològica de la nostra societat, és per això que el 100% del residu tèxtil recollit s’aprofita, aconseguint l’objectiu d’abocament zero —res es diposita en abocadors—. En 2021, el 63,33% de les peces classificades en les plantes integrals situades a Barcelona, Bilbao i València, han estat reutilitzades. Una part d’elles són donades i posades a la venda a les nostres botigues Moda re- amb la finalitat d’allargar la seva vida útil i així evitar la sobreproducció i el consum de nous teixits.

També hi ha una altra part que es destina a reutilització en altres països. Per a això la cooperativa participa, entre altres projectes, en TESS (Tèxtils with Ethical Sustainability and Solidarity), l’entitat sense ànim de lucre creada en 2016 amb la visió de cercar la millor sortida ètica per a la reutilització internacional dels productes tèxtils.

L’any 2021, ha representat un pas important en l’aposta de Moda re- pel reciclatge d’alt valor afegit, ja que la posada en marxa del sistema FIBERSORT, de classificació de peces per composicions, ha permès que Moda re- en aliança amb els grans operadors del sector tèxtil com Inditex, o filatures com a Tèxtil Santanderina o Recover de Filatures Ferre, se situés al capdavant de la innovació en aquest sector.

Sobre Moda re-

Moda re- és la Cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre impulsada per Càritas, que emmarcada dins de l’Economia Social i Solidària, es dedica a la gestió del cercle complet de la roba usada: recollida, reutilització, reciclatge, donació i venda.

L’entitat està formada per 82 socis —42 entitats de l’economia social i 40 Càritas Diocesanes de tota Espanya—, els qui gestionen en l’àmbit territorial el residu tèxtil. L’esforç conjunt fa possible que Moda re- sigui un dels projectes de reutilització i preparació per al reciclatge amb major projecció a escala europea.

Aquest projecte tèxtil es basa en una economia circular que genera un triple impacte:

Impacte soci laboral, amb la creació de llocs de treball sostenibles, amb especial atenció als col·lectius en risc d’exclusió.
Impacte mediambiental, donant a la roba recollida el millor tractament possible, respectant la jerarquia de residus.
Impacte social, amb la dignificació del lliurament social mitjançant la creixent utilització de les botigues Moda re-, per a aquesta finalitat.