OBJECTIU 100%

Sabies que només el 15% de la roba que tirem es recicla o reutilitza?

Després d’un any de la seva constitució com a cooperativa de serveis d’iniciativa social, destinada a la recollida, reutilització i preparació per al reciclatge tèxtil, moda re- va publicar el mes de juny passat un estudi pioner en el qual, sota el títol “Anàlisi de la recollida de roba usada a Espanya”, s’aborden de manera exhaustiva els diferents aspectes de l’activitat de reciclatge tèxtil al nostre país.

S’estima que a Espanya cada any entorn de 990.000 tones de productes tèxtils pararan als abocadors. No obstant això, i segons les dades aportades per l’estudi, les taxes de reciclatge tèxtil continuen sent baixes: només entre el 10-12% dels residus tèxtils postconsum es recull per separat per a la seva reutilització o reciclatge, i menys de l’1% de la producció total es recicla en cicle tancat, és a dir, amb el mateix ús o similar.

Se calcula que la mitjana de recollida a Balears és d’un 15%, Càritas Menorca forma part de Moda Re- a través de l’empresa d’inserció Mestral Inserció i Medi Ambient, única iniciativa existent a Menorca de reciclatge tèxtil, de caràcter social i de promoció d’ocupació.

L’operador amb una major rellevància en la recollida de residus tèxtils en l’àmbit estatal és Càritas/moda re-, que duu a terme la recollida del 41% del total (44.278 tones), molt per sobre dels següents operadors (amb un 16% del total), a Menorca durant 2021 es van recollir 291.027 kg de roba, dels quals es van reutilitzar un 10,41% i es van reciclar un 89,38%, generant un 0,21% de residu.

Què suposa això per al nostre entorn?

El gran repte de la sostenibilitat mediambiental de la indústria tèxtil, crida l’atenció en l’estudi, com aquest sector és un dels quals tenen major impacte ambiental a escala mundial, degut principalment a la seva elevada petjada de carboni i petjada hídrica.

Encara que no existeix suficient acord sobre com comptabilitzar l’estalvi d’emissions que comporta la reutilització de roba usada, la valoració realitzada per ECO-TLC (França) estima l’equivalent a 25 kg de CO₂ l’estalvi en la reutilització de roba usada. Aquest estalvi és major com més s’estén la vida útil de la peça reutilitzada.

OBJECTIU 100%
Per això, des de Mestral, ens hem proposat conscienciar a la ciutadania menorquina de la importància del reciclatge de moda, i el seu impacte positiu en el nostre entorn, tant en l’àmbit social com medi ambiental.

Objectiu 100% vol fer créixer i créixer aquest 15% de roba que arriba a la planta de reciclatge tèxtil, i així gestionar de manera segura i sostenible aquest tipus de residu, amb la col·laboració de tots amb la donació o compra de roba de segona mà:

➖ Reduir l’excés de residu tèxtil

➕ Col·laborar en la generació d’ocupació

🤝 Acompanyar a persones

💚 Crear un món més sostenible i solidari

Durant les pròximes setmanes a través de les nostres xarxes socials anirem llançant missatges i dades sobre la importància i els beneficis del reciclatge tèxtil, persones que d’una manera o una altra formen part de la família Mestral ens traslladaran accions positives sobre aquesta iniciativa d’economia circular.

T’apuntes?