Setmana Europea de Prevenció de Residus

Del 21 al 29 de novembre, a tota Europa, se celebra la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (també coneguda abreujadament per les seves sigles en anglès, EWWR -European Week for Waste Reduction) és un projecte pluriennal d’àmbit europeu i afavorit per la Comissió Europea, l’objectiu de la qual és promoure la realització durant una setmana de diferents accions sobre prevenció i gestió sostenible de residus i, a més, la celebració anual del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, en el qual participen i se seleccionen les activitats més innovadores, originals i exemplaritzants organitzades al llarg de la setmana de l’any respectiu.

Les accions són organitzades per administracions públiques, associacions, col·legis, empreses, ONG’s etc., i fins i tot per la ciutadania de manera individual, i van destinades al sector de consum, a l’àmbit del treball, a l’estudi o les empreses.

Les accions s’han d’enfocar cap a les “3Rs”:

❇️Reducció de residus
❇️Reutilització de productes
❇️Reciclatge de materials

Cada any es tria un tema com a fil conductor, en aquesta edició el tema seleccionat pels membres la Unió Europea ha estat:

ESLÒGAN 2020: Residus Invisibles!

Sabies que per a fabricar un telèfon mòbil que pesa menys de 200 grams, es produeixen 86 quilos de deixalles?

“Residus invisibles” són la gran quantitat de residus generats durant el procés de fabricació dels productes. Una part dels residus invisibles no es poden reciclar i acaben en abocadors i incineradores, i juntament amb la petjada de residus també ve l’impacte del CO₂ generat.

Per a una producció i consum sostenibles, els productes han de tenir una vida útil més llarga, ser més fàcils de reparar i reciclar i, en última instància, ser completament atòxics el dia en què es reciclen. L’augment de la vida útil del producte redueix la necessitat d’una nova producció i, per tant, la quantitat de residus produïts durant la fabricació.

Què puc fer sobre aquest tema?

Enguany, la EWWR et repta a informar-te i conscienciar sobre l’enorme quantitat de residus que tots generem inconscientment. Necessitem fer visible aquest desaprofitament per a poder prendre decisions en triar quin producte comprar i assumir la responsabilitat de la nostra petjada. Prolongar la vida útil dels productes reutilitzant-los i reparant-los, comprar de segona mà, llogar i compartir productes, obtenir una etiqueta ecològica … La llista és llarga!